Strona główna forum Czat z Wójtem Czat z Wójtem 17.06.2010 Dochody gminy z radaru

Dochody gminy z radaru

Post Cz cze 17, 2010 6:51 pm
Jędrek Użytkownik

Czy mógłby pan przedstawić zyski gminy z tytułu radaru posiadanego przez Straż gminną. Jaka to jest kwota i jaki procent z mandatu trafia do gminy.
Chcieć znaleźć prawdę jest zasługą, nawet gdy się błądzi po drodze.

Post Cz cze 17, 2010 6:58 pm

W tej chwili nie jestem przygotowany i nie mam takich danych ile spłynęło pieniędzy za mandaty z fotoradaru. Są to początki działalności fotoradaru na terenie gminy. Konkretnie odpowiem na forum odpowiedzi na pytania. Co do ilości pieniędzy dla gminy to z naszego fotoradaru jako, że jest on własnością gminy 100% nałożonych kar zasila budżet gminy.

Post Cz cze 17, 2010 7:08 pm
Jędrek Użytkownik

Czyli to nie prawda, że jakaś firma dostaje pienądze, za obróbkę / obsługę i weryfikację zdjęć z radaru.
Rozumiem, że robią to sami strażnicy gminy, czy też zatrudnił pan kogoś w gminie.

Post Cz cze 17, 2010 7:09 pm

Tak, dodatkowo zostały zatrudnione 2 osoby do obróbki materiałów z fotoradaru. Są oni pracownikami gminy. Nie jest to zlecenie dla żadnej firmy.

Post Cz cze 17, 2010 7:13 pm
Magdalena Użytkownik

Może lepiej postawić radar między Rewą a Mostami tam jest długi ,prosty odcinek jezdni i nie ma ani pobocza ani chodnika za to są przystanki autobusowe na które trudno się dostać szczególnie w weekendy oraz wieczorami. Jest tam często bardzo niebezpiecznie. A z tego co widziałam to Straż Gmina z radarem najczęściej stoi w Pierwoszynie przy kościele w godzinach raczej południowych czai się na mieszkańców naszej gminy a nie na prawdziwe zagrożenie jakim są turyści pędzący nad morze lub wracający z morskich szaleństw.

Post Cz cze 17, 2010 7:20 pm
Jędrek Użytkownik

Czyli ile z tych 100% pieniędzy idzie na pensje dla tych nowych pracowników, a ile do budżetu, czy nie można było przeszkolić jednego ze strażników, aby obnizyć koszty.
Moje dociekania biorą się z przedstawionego w telewizji reportażu odnosnie korzysci gmin z fotoradaru i w wielu przypadkach jest tak, że fotoradary"napychają" kasę" do prywatnej kieszeni, a bezpieczeństwo i tak się nie poprawia (nie są ustawiane w punktach newralgicznych np. koło szkoły).
A aż się prosi aby pieniądze te były przeznaczane na remonty dróg

Post Cz cze 17, 2010 7:21 pm

Straż Gmina w okresie sezonu letniego będzie czaiła się na turystów nie przestrzegających przepisów ruchu drogowego i głównym jej terenem pracy będzie droga do Rewy, Mechelinek i tzw. pas startowy Kazimierz Pierwoszyno.

Post Cz cze 17, 2010 7:35 pm
Jędrek Użytkownik

A czy mógłby pan powiedzieć, jakie niebezpieczeństwo niesie za sobą jazda z nadmierną prędkością po pasie startowym, czy radar nie powinien być postawiony w miejscach, gdzie jest więcej ludzi np. szkoły sklepy, przystanki autobusowe.
Czy aby napewno chodzi panu tylko o bezpieczeństwo mieszkańców, bo po to powinien byc właśnie fotoradar.

Post Cz cze 17, 2010 7:37 pm
Magdalena Użytkownik

Może lepiej zamiast Straży Gminnej mieć więcej policji, która by nas chroniła przez całą dobę? Może przydałby się komisariat policji zamiast posterunku?

Post Cz cze 17, 2010 7:51 pm

Od 1 kwietnia na terenie gm. Kosakowo jest komisariat policji, a nie posterunek. 19 lipca odbędzie się wmurowanie kamienia węgielnego pod rozbudowę komisariatu policji łączącego Urząd Gminy z Policją. Jest już powołany nowy komendant komisariatu. Jego zdjęcie i dane opublikowaliśmy w biuletynie gminnym. Komisariat będzie liczył 15 funkcjonariuszy.
Co do fotoradaru to przez cały rok szkolny właśnie na dojazdach do szkół umieszczaliśmy fotoradar, aby zapewnić bezpieczeństwo dzieci. W sezonie chcemy trochę zarobić na wczasowiczach, którzy mają ciężką nogę i dlatego te miejsca, o których pisałem.

Post Cz cze 17, 2010 7:56 pm
Magdalena Użytkownik

Nie wiedziałam o tym komisariacie ponieważ biuletyn trafia do nas dopiero od niedawna tj wczoraj dostaliśmy 2 egzemplarz. (A mieszkamy już prawie 10 lat na terenie gminy i nareszcie się udało oby dalej do nas docierał).

Post Cz cze 17, 2010 7:58 pm
Jędrek Użytkownik

Jeśli tak to może lepiej rozsypać na drogach gminnych gwożdzie i szkła, a obok zbudowac kilka zakładów wulkanizacyjnych - moze zarobi pan na tym jeszcze więcej, ale będzie bezpieczeniej bo każdy bedzie jechał wolno. Czyż jednym z pana priorytetów nie powinno być bezpieczeństwo mieszkańćów ?

Post Cz cze 17, 2010 8:10 pm

Coś do Pana nie dociera. Przecież cały czas mówimy o bezpieczeństwie i priorytetem jest właśnie bezpieczeństwo mieszkańców a szczególnie dzieci. Jeżeli Pan jest taki złośliwy to niech Pan sobie wysypuje gwoździe i dogada się z wulkanizatorami.

Post Cz cze 17, 2010 8:21 pm
Jędrek Użytkownik

Ja jestem złośliwy :) To chyba pana wypowiedź była sarkastyczna.
No cóż pozostaje pogratulować promocji naszej gminy.
Przynajminej turyści będą pamiętać, że zapłacili mandat za przekroczenie prędkosci na pasie startowym, znajomi pewnie nie uwierzą, że auto jest szybsze od samolotu, a może też będą chcieli tu przyjechać i sprawdzić swoje "furki".

Post Cz cze 17, 2010 8:32 pm
emma Użytkownik

Ja popieram ustawienie radaru na "pasie startowym" chociażby z tego względu, że jeździ tam dużo rowerzystów ( ja z dzieckiem również) i czasami jak taki śmignie taki jeden z drugim obok rowerzysty to podmuch wiatru jest tak silny, że dzieci przewracają się. Jak dla mnie to można i postawić dwa fotoradary . Przeważnie każdy jak minie radar to gaz do dechy i cieszy się, że mu się udało, a w tym przypadku miałby niespodziankę w postaci drugiego radaru.

Post Cz cze 17, 2010 8:37 pm

Bardzo słusznie zastanowimy się nad kupnem drugiego.

Post Cz cze 17, 2010 8:43 pm
Jędrek Użytkownik

To będzie pan musiał jeszcze następne dwie osoby zatrudnić :)

Post Pt cze 18, 2010 12:51 pm
admin admin

Kwota wpływów z wystawionych mandatów wynosi za rok 2009: 64430,00 a za rok 2010: 95100,00

Powrót do Czat z Wójtem 17.06.2010