Strona główna forum Czat z Wójtem Czat z Wójtem 17.06.2010 Skrzyżowanie Płk.Dąbka - Wiejska

Skrzyżowanie Płk.Dąbka - Wiejska

Post Cz cze 17, 2010 7:22 pm
Lady75 Użytkownik

Proszę o informacje, na temat przebudowy skrzyżowania ul. Płk. Dąbka z ul.Wiejską. Ostatnio ta sprawa stała się głośna medialnie. Co dalej?

Post Cz cze 17, 2010 7:31 pm

Skrzyżowanie to miało być budowane w bieżącym roku. Poczyniono już wszystkie przygotowania i umowy oraz projekt. Podpisano trójstronną umowę Gdynia-powiat Pucki i gmina Kosakowo. Gmina Kosakowo podpisała to porozumienie, że żadna droga do tego skrzyżowania nie jest gminną. Mieliśmy w budżecie przygotowane dofinansowanie 100 tys. zł. W bieżącym roku nie udała się budowa skrzyżowania ze względu na to, że około 50% mieliśmy otrzymać z funduszów rządowych tzw. Schetynówki. W bieżącym roku zmieniono kryteria przydziału tych funduszy, z budowy dróg na dofinansowanie technicznej infrastruktury drogowej (Mosty, wiadukty itp). Dlatego w bieżącym roku nie doszło do realizacji tej inwestycji. Na zakończenie chcę stwierdzić, że skrzyżowanie to należy do m. Gdyni.

Post Cz cze 17, 2010 7:33 pm
kosakowianin Użytkownik

Jak należy do Gdyni to dlaczego Pan obiecywał w programie wyborczym jego przebudowę? Czyżby program był pisany na zasadzie "obiecam a i tak nie zrobię bo nie mogę"

Post Cz cze 17, 2010 7:45 pm

W programie wyborczym nie piszemy tylko własnych inwestycji, ale także te, które wspólnie z sąsiadami lub innymi jednostkami będziemy wykonywać na terenie naszej gminy. Jak już wspomniałem. Pomimo iż jest to skrzyżowanie Gdyńskie przygotowaliśmy 100 tys. złotych. A na rondo w Kosakowie, które jest rondem wojewódzkim przekazaliśmy 500 tys. złotych.

Post Cz cze 17, 2010 7:51 pm
Jędrek Użytkownik

Mimo, że jak to pan powiedział skrzyżowanie to należy do Gdyni, to nie powinien pan się bardziej postarać, przecięż to jest jedno z najbardziej kluczowych przecięć dróg w naszej gminie. Czy nie może pan pójść z prezydentem gdyni na jakiś kompromis. Przecież pana Szczurka nikt z tego skrzyzowania nie będzie rozliczał, bo ono prawie w ogóle nie dotyczy mieszkańców Gdyni, a panu powinno ono być "ością w gardle" dopółki nie zostanie przebudowane na rondo.
Czy to pana przerasta?
Chcieć znaleźć prawdę jest zasługą, nawet gdy się błądzi po drodze.

Post Cz cze 17, 2010 8:08 pm

Nie przerasta, bo obiecałem Panu Szczurkowi tereny powojskowe w Babich Dołach w zamian za skrzyżowanie, gdzie dokonamy zamiany i dlatego to skrzyżowanie miało być w tym roku wykonane. Tylko zmiana przepisów o dofinansowaniu zniweczyła nasz tegoroczny plan. Jestem pewien, że skrzyżowanie to w przyszłym roku będzie wybudowane.

Post Cz cze 17, 2010 8:13 pm
kosakowianin Użytkownik

Jasne... w przyszłym roku....
A jest projekt budowlany?
A są uregulowane kwestie własności gruntów (na rondo trzeba wykupić lub wywłaszczyć ludzi)?

Obiecanki cacanki przedwyborcze...

Post Cz cze 17, 2010 8:26 pm

Tak jest projekt budowlany i są załatwione sprawy gruntowe.

Post Cz cze 17, 2010 8:29 pm
kosakowianin Użytkownik

Może Pan powiedzieć jaka pracownia przygotowała projekt?

Coś mi się wydaje, ze Pan blefuje....:)

A moze projekt Panu sie pomylił z koncepcją lub wizualizacją? Na wizualizację najlepiej się Panu kase wydaje...

Powrót do Czat z Wójtem 17.06.2010