Strona główna forum Czat z Wójtem Czat z Wójtem 8.11.2011 Niepełnosprawni

Niepełnosprawni

Czat z Wójtem Jerzym Włudzikiem

Post Wt lis 08, 2011 7:04 pm
lebuj Użytkownik

Pytałem kiedyś P. Wójta jak zamierza rozwiązać problem osób niepełnosprawnych powyżej 18-tego roku życia i nigdy nie dostałem odpowiedzi.Podawałem przykład pewnej Gminy, która świetnie rozwiązała ten problem we własnym zakresie. Wiem, że Gmina Kosakowo poszła na łatwiznę. Postanowiono osoby te dowozić do Ośrodka do Pucka.

Jaki jest dzienny koszt dowozu i przywozu tych osób niepełnosprawnych

Czy to prawda, że rodzice muszą uczestniczyć w kosztach ?

Czy nie taniej dla Gminy i rodziców tych niepełnosprawnych dzieci byłoby zorganizować Świetlicy Zajęciowej na terenie Gminy. ?
Miejsc nie brakuje, jest tylko kwestia zatrudnienia odpowiedniej osoby na etat.Myślę, że Gmina powinna nad tym pomyśleć. A moze też uda się coś skubnąć z funduszy Unijnych.?

Post Wt lis 08, 2011 7:31 pm

Daj palec chcą rękę. Nasi niepełnosprawni powyżej 18 roku przesiadywali samotnie w domu. Obecnie załatwiliśmy dowóz do Pucka, gdzie mają fachową opiekę i spędzają razem ze swoimi rówieśnikami czas. Nie wiem ile to kosztuje. Można się dowiedzieć u Pani od oświaty w Urzędzie. Wiem tylko na taką ilość niepełnosprawnych nie mamy możliwości sami zorganizowania takiej opieki. Jest po prostu za mało osób. W ostatnich 2 miesiącach powstało stowarzyszenie Gmin i Miast Norda i na spotkaniu w miesiącu listopadzie tego stowarzyszenia Gmin będziemy dyskutować o wspólnych przedsięwzięciach oświaty i edukacji. Myślę, że na tym spotkaniu poruszę problem położenia gminy Kosakowo i w związku z tym korzystania z całej nadbudowy edukacyjno-oświatowej w Gdyni Rumi, a nie w oddalonym Pucku. Spróbujemy może nam się uda.

Post Wt lis 08, 2011 7:50 pm
lebuj Użytkownik

Panie Wójcie, nikt nie chce ręki, chcemy tylko dobra tych osób niepełnosprawnych.
Padały propozycje współpracy z Gdynią, ale Gmina wybrała Puck .
Chodzi nam tylko o koszty, stąd te dylematy.
Czy nie warto jeszcze raz przemyśleć propozycji otwarcia Świetlicy Zajęciowej na terenie Gminy?

Post Wt lis 08, 2011 7:53 pm

Dla dobra tych osób niepełnosprawnych uruchomiliśmy dojazd do Pucka, gdyż do Pucka należymy, a z Gdynią lub Rumią chcemy się dogadywać i nie wiem jak to wyjdzie, gdyż do Pucka mamy dopłacać, a w Gdyni i Rumi musielibyśmy jak na razie zapłacić. Nie dostaniemy, żadnej dopłaty do zrobienia tej opieki samodzielnie w Gminie, gdyż jest to zadanie dla powiatów, a poza tym jak już powiedziałem jest za mała ilość żeby samodzielnie rozwiązywać ten problem.

Powrót do Czat z Wójtem 8.11.2011