Strona główna forum Czat z Wójtem Czat z Wójtem 10.10.2013 Podziemne magazyny gazu, emitują hałas.

Podziemne magazyny gazu, emitują hałas.

Moderator: Wójt_Gminy_Kosakowo

Post Śr paź 09, 2013 10:41 pm
rybkon Użytkownik

Podziemne magazyny gazu, emitują hałas. Panie Wójcie podczas spotkania w domu kultury w Pierwoszynie, poruszona została sprawa hałasu emitowana przez wiertnię. Przeprowadziłem "śledztwo'", doprowadziło mnie z pod wieży wiertniczej wprost do terenów ogrodzonych budynków głównych siedziby, działającej na naszym terenie firmy. Miejsce w/w jest sprawcą emisji hałasu a zapewniano nas o wytłumieniu drgań przez sprężarki, agregaty itp. urządzeń. Irytuje mnie fakt rozlegającego się hałasu o niskiej częstotliwości drgań, które dochodzą do ulicy Konwaliowej w Mostach. Drgania są jak dla mnie tak dokuczliwe odbierane przez moje uszy jak pracująca zmywarka lub pralka włączona w nocy. Za sprawą tej amplitudy drgań odczuwam ból ucha środkowego i mam nie przespane noce po około godziny do dwóch w ciągu nocy. Mam już tego serdecznie dosyć. Poprosiłem o pomoc moich kolegów związkowych z sekcji krajowe NSZZ Solidarność Sekretariat Górnictwa i Energetyki o pomoc, co można z tym problemem począć. Odpowiedz czy podpowiedz, trochę się to przeciąga i czekam. Mam teraz pytanie co pan, panie Wójcie mógł by mi pomóc. W jaki sposób ten problem można rozwiązać, przypuszczam to nie tylko mój problem. Czy właściciel agregatów je dostosuje do naszych oczekiwań jako "nowy", a może zakupi posesje niezadowolonych mieszkańców, chyba że gmina skorzysta z prawa pierwokupu. Jest mi naprawdę bez różnicy, ja pragnę chociaż raz od miesięcy się wyspać tylko proszę nie polecać proszków czy zamknięcia w ciepłe noce okien, ja nie posiadam klimatyzacji w domu. :cry:

Szanowny Panie.

Nie wiem co mam Panu odpowiedzieć też jeździłem pod wiertnie wieczorem i w nocy po przysłowiowym zebraniu w Pierwoszynie i w Kosakowie i nie stwierdziłem, aż tak rażącego hałasu. Poza tym wiercenia te skończą się są one przeprowadzane w odstępach czasowych. Jeden odwiert trwa 28 dni. Cóż mogę zrobić jedynie przeprosić Pana za tą uciążliwość, która nie będzie stała i będzie miała w niedługim czasie zakończenie.

rybkon Użytkownik

Również osobiście byłem pod wiertnią nie jest sprawcą tego monotonnego hałasu owszem występuje. Głównym sprawcą odczuwalnego nisko tonowego hałasu, jest kompleks główny w którym pracują wspomniane generatory lub pompy. Agregaty jak się dowiedziałem od ekspertów są usadowione na specjalnej poduszce fundamentowej z wyciszeniem. Problem, może jest w rurach wychodzących z budynków, które przenoszą hałas. eksperci powinni zadbać o zastosowanie bariery dźwiękochłonnej w ziemni z zasobem wody która podziała jako filtr jak również ekrany dźwiękoszczelne by nie emitować w powietrze. Tym powinni zająć się eksperci.

Pana uwagi prześlemy do Inwestora.

rybkon Użytkownik

Będę ogromnie wdzięczny, jak wspomniałem jestem wykończony wspomnianym problemem. Jedno szczęście, nadchodzi zima i okna w nocy na oścież się rzadko otwiera. Oby do wiosny problem został rozwiązany, może inwestor jest w trakcie prac wszystkiego w tym temacie nie wiemy. Omawiamy to co widzimy oraz słyszymy. :)

Powrót do Czat z Wójtem 10.10.2013