Strona główna forum Czat z Wójtem Czat z Wójtem 10.10.2013 w sprawie polityki klimatycznej

w sprawie polityki klimatycznej

Moderator: Wójt_Gminy_Kosakowo

Post Cz paź 10, 2013 12:20 am
rybkon Użytkownik

Mam prośbę do pana Wójta, aby po wyjaśnieniu różnych kwestii co do polityki klimatycznej, która ma skutkować między 2016 a zakończyć w 2020 roku do umieszczenia na stronie internetowej Kosakowa szczegółowych interpretacji ustawy. Jeżeli wejdzie w życie (w bardziej przystępny i przejrzysty sposób nie taki jak w sprawie odbioru śmieci). Moje pytanie do tego tematu to czy zakaz opalania domów węglem kamiennym to ma się rozumieć również ekogroszek czy można ekopeletem. Jest to istotne zamierzałem zainwestować w eko kotłownię. Jak również chętnie poczytam w jaki sposób państwo pragnie dofinansować indywidualne gospodarstwa domowe itp. Przyznam się, że ciekawą plotką, którą usłyszałem na ten temat była obniżka ceny gazu dla mieszkańców naszej gminy w ramach rekompensaty przez Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo SA. Cierpliwie poczekam, zapewne trochę czasu na odpowiedz pana lub następcy. :wink: dziękuję

Post Cz paź 10, 2013 5:05 pm

Nie znam się na ustawie klimatycznej, gdyż jest on w trakcie dopracowania. Jak tylko otrzymamy Ustawę wraz z komentarzem to postaramy się wytłumaczyć mieszkańcom jej treść. Nie było na razie takich rozmów, które by uprzywilejowały Gminę Kosakowo w cenie gazu. Myślę, że po opracowaniu Studium i dalszej rozbudowie kawern gazowych do takich rozmów dojdzie.

Post Cz paź 10, 2013 5:23 pm
PABLO Użytkownik

"Myślę, że po opracowaniu Studium i dalszej rozbudowie kawern gazowych do takich rozmów dojdzie."
- czyli z tego cytatu należy wnioskować, że rozbudowa kawern gazowych jest już PRZESĄDZONA ?!
- na takie rozmowy i pertraktacje po opracowaniu STUDIUM /co da otwartą drogę do uchwalenia planu zagospodarowania przestrzennego/ nie będzie niestety za późno ?!

Post Cz paź 10, 2013 5:41 pm

Budowa kawern jest przesądzona w ilości 10, z których połowa już jest na ukończeniu. Natomiast Studium określa inny teren na rozbudowę następnych kawern. Przymiarki Inwestora to zwiększenie o następne 10 kawern, które leżą pod ziemią na głębokości ponad 1km i nikomu nie zagrażają i nie przeszkadzają. Jak już pisałem nie jest ta rozbudowa przesądzona. Zadecyduje o tym Referendum lub Wojewoda Specustawą.

Powrót do Czat z Wójtem 10.10.2013